fbpx

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe werkt coöperatief ondernemen? Wat is een sociale coöperatie? Hoe zet je een coöperatie op of ondersteun je dit als gemeente? Ontdek het via de veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van ondernemen binnen een coöperatie?

Parttime ondernemen binnen een sociale coöperatie is een oplossing voor mensen die vanuit een bijstandsuitkering willen ondernemen, maar voor wie de stap om op eigen kracht een fulltime onderneming te starten te groot is. Bij deze vorm van ondernemen gaan mensen parttime (dat wil zeggen: naar vermogen) en met behoud van uitkering aan de slag om hun eigen bedrijfje op te bouwen onder de vleugels van een coöperatie. Zij versterken elkaar en vangen samen tegenslagen op.

De deelnemers richten zich op datgene waar ze goed in zijn, de coöperatie helpt hen met overkoepelende zaken als administratie, inkoop en huisvesting. Doordat de ondernemers bedrijfsaannemelijke kosten kunnen declareren en een deel van hun omzet mogen sparen voor hun eigen ontwikkeling, neemt hun bestedingsruimte (of koopkracht) voorzichtig toe. Daarnaast neemt hun sociale armoede af: mensen raken uit een sociaal isolement, krijgen contacten, komen vaker buitenshuis. Ze doen weer mee aan het arbeidsproces. Hun zelfvertrouwen en eigenwaarde nemen toe.

Voor wie is coöperatie De Vrije Uitloop bedoeld?

Ondernemen in een sociale coöperatie is bedoeld voor ondernemende mensen die vanuit een (bijstands)uitkering werk willen maken van hun passie en talent. Dit kunnen ook mensen zijn die (net) niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld BBZ (Besluit Bijstand Zelfstandigen), ZZP-ers die het net niet redden en aan moeten kloppen bij de bijstand of NUG-ers (Niet-Uitkeringsgerechtigden).

Wat voor soort bedrijf kun je via een coöperatie starten?

Eigenlijk is alles mogelijk. Je kunt een dienst of product aanbieden die past bij jouw interesse of talent. Naaien, koken, klussen, tuinieren … het kan allemaal. Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekeningen te houden: is er een markt voor jouw dienst of product? Je moet immers wel omzet gaan maken. Het kan ook een goed idee zijn om te kijken of jouw dienst of product een link heeft met die van andere coöperatieleden. Zo kun je elkaar aanvullen, of samen grotere projecten uitvoeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm van ondernemen?

Coöperatief ondernemen heeft met name veel voordelen. Zo sta je samen sterker, kun je kosten delen en kun je privé-aansprakelijkheid van deelnemers uitsluiten. Er zijn ook nadelen. Een coöperatie wordt democratisch bestuurd door de leden. Zoveel leden, zoveel meningen. Besluitvorming kan daardoor traag gaan. Ook moet je eigen belangen voortdurend afwegen tegen gezamenlijke belangen. We zetten enkele voor- en nadelen op een rij:

 

Voordelen:

 • Gezamenlijk sta je sterker: er is altijd een collega die je kan helpen en samen kun je grotere projecten doen
 • Er zijn schaalvoordelen te behalen en je kunt kosten delen
 • Er is vrijheid/flexibiliteit bij de vormgeving van de statuten.
 • Winst van de coöperatie kan uitgekeerd worden aan de leden, (of certificaten of aandelen)
 • Het toe- en uittreden van leden is eenvoudig
 • Mogelijkheid tot uitsluiten van privé aansprakelijkheid van de deelnemers
 • Geen vennootschap- en dividendbelasting
 • Duurzame bedrijfsvoering: de leden eigenaar zijn van de coöperatie, betrokken houding
 • Gemeenschappelijk belang houdt de balans en dus de organisatie in stand

 

Nadelen:

 • Democratisch besturingsproces kan stroperig zijn
 • Zoveel leden, zoveel meningen
 • Individueel belang van de leden ten opzichte van het gemeenschappelijk belang
 • ‘Vermogen in de dode hand’ (niet kunnen beschikken over het vermogen behalve bij opheffing)
 • Door gedeeld eigendom, kan vermogen niet optimaal efficiënt beheerd worden
 • Verplichting tot opstellen van jaarstukken

Wat levert deze vorm van ondernemen op?

Ondernemen in een sociale coöperatie zorgt ervoor dat deelnemers niet langer aan de zijlijn staan, maar weer meedoen, zich kunnen ontwikkelen, enige financiële ruimte hebben om te investeren in hun bedrijf en weer aan het stuur van hun eigen leven staan. Zij betalen (bij voldoende omzet) een deel van hun uitkering terug en kunnen mogelijk volledig uitstromen uit de uitkering. Dit levert schadelastbeperking voor de gemeente op. Coöperaties leveren ook een positieve bijdrage aan de samenleving. Ze bieden producten en diensten aan tegen marktconforme prijzen of tegen aangepaste prijzen voor mensen met lage inkomens, zodat ook zij weer meedoen aan de economie. Coöperatieleden zijn tot slot een positief voorbeeld voor elkaar en voor anderen.

Is het mogelijk om mij bij coöperatie De Vrije Uitloop aan te sluiten?

Als je interesse hebt om je bij de coöperatie aan te sluiten, stuur dan een mailtje naar devrijeuitloop@gmail.com. In een kennismakingsgesprek krijg je dan meer informatie en horen we graag jouw plannen. Wanneer er een goede match lijkt, ga je kennis maken met de andere ondernemers binnen De Vrije Uitloop. Kijk ook op de pagina Aanmelden voor meer informatie hoe dit proces verloopt.

dvu FAQ pagina