fbpx

Over ons

De Vrije Uitloop  is een coöperatie met zo’n 10-14 enthousiaste ondernemers die op eigen wijze hun eigen unieke talent, hun vaardigheid inzetten om omzet te maken.

We hebben een tuinvrouw, een event-organizer, kunstenaars, een ruimtelijk vormgever, iemand die real English Conversations verzorgt en nog veel meer.

Eens per week op donderdagochtend komen we bij elkaar van half tien tot half een. De ene week bespreken we wat er allemaal geregeld moet worden, wat ter tafel komt en hoe het met iedereen gaat en de andere week hebben we een bruis-bijeenkomst: een workshop, een excursie, werken aan de website en zo meer.

We komen voorlopig nog bijeen op Princentuin 2A in Breda, de locatie van de Tientjes Academie. Inmiddels zijn we wel op zoek naar een eigen ruimte van waaruit we dagelijks kunnen werken en meer contact kunnen leggen met andere ondernemers.

Elke ondernemer heeft zijn of haar eigen bedrijf, een eigen bankaccount op onze coöperatieve bankrekening en maakt omzet naar vermogen. Een van onze leden verzorgt de dagelijkse administratie. Ze verstuurt facturen, houdt bij of die betaald worden, keert bonnetjes van gemaakte onkosten uit, doet de BTW-aangifte en

houdt ieders eigen bankaccount in de gaten. Maandelijks krijgen we hier allemaal een overzicht van.

Daarnaast hebben we een accountant die de jaarstukken verzorgt.

“Ondernemen in een coöperatie biedt vrijheid om op jouw manier aan je toekomst te bouwen”

De geschiedenis van De Vrije Uitloop

Toen stichting Tientjes in 2011 genomineerd werd voor de Ab Harrewijnprijs, ontmoetten we Ine Spuls van Villa Bedrijvigheid. In haar gekraakte villa biedt ze plaats, werk en ontmoeting voor mensen van de straat. Ze noemde haar mensen scharrelondernemers: mensen die door ondernemerschap naar vermogen een deel van hun uitkering zelf verdienen.

Dát was nou precies wat wij in die tijd in Breda al een jaar riepen: “In Nederland, hét ondernemersland bij uitstek is het niet mogelijk om vanuit een uitkering te ondernemen naar vermogen. Betaald werk is de enige oplossing die ze kunnen verzinnen.” En Ine leverde de term die we vrij mochten gebruiken.

En dat hebben we gedaan. Vanaf 2011 zijn we het scharrelondernemerschap in Nederland neer gaan zetten. De mogelijkheid die mensen zouden moeten krijgen om vanuit een uitkeringssituatie te gaan ondernemen naar vermogen en daar (een deel van) hun uitkering mee te gaan verdienen.

Na twee jaar praten en overleggen was het dan in december 2013 zover: De Vrije Uitloop, de eerste Nederlandse coöperatie voor scharrelondernemers werd hier in Breda opgericht.

In samenwerking met gemeente Breda, Cordaid, Tientjes en de mensen die het betrof kregen we toestemming om in een pilot van een jaar aan te tonen dat ondernemen naar vermogen onder de vleugels van een coöperatie een mogelijke oplossing is voor mensen in een (langdurige) uitkeringssituatie.

De resultaten waren (en zijn) zeer positief: mensen voelen zich weer waardevol en dragen hun steentje bij. Ze mogen hun ding doen en ervaren dat als een enorme bevrijding.

Inmiddels is het 2019. De Vrije Uitloop is een van de ruim 20 sociale coöperaties in Nederland. Onze coöperatie heeft haar eigen grondwet geformuleerd in een Bijzonder Statuut en Gemeente Breda is Sociaal Aandeelhouder geworden. We zijn momenteel met een geweldige club van 10-15 enthousiaste mensen. Worden overal in het land gezien en bekeken als Hét Voorbeeld en daar zijn we (volgens ons terecht) Super Trots op.